• Hallveig Agustsdottir (°1976, IS)

    van 27/10/2022 tot 03/12/2022

Valse Lento


Al meer dan 20 jaar vormt de relatie tussen beeldende kunst, hedendaagse klassieke muziek en avant-garde geluiden de belangrijkste inspiratie en motivatie voor het visuele werk en de performances van kunstenaar Hallveig Agustsdottir. Dit heeft haar ertoe gebracht verschillende media te verkennen, zoals (geluids)tekenen, schilderen, videocomposities en fotografie.

Toen Hallveig deze zomer in haar atelier het pianostuk Valse Lento op 2, nr. 1, van de IJslandse componist Jón Leifs (1899 – 1968) aantrof, keerde ze terug naar een analytische methode die ze enkele jaren geleden had ontwikkeld. In deze methode transformeert zij een bestaande muzikale compositie in mathematisch geordende kleurvlakken. De titel van het stuk staat niet alleen op de lijst van haar favoriete pianocomposities, maar heeft ook een andere betekenisvolle weerklank voor Hallveig: het gevoel dat we meer traagheid in ons leven moeten cultiveren. Bij deze gedachte lijkt het spelen en oefenen van een langzame wals passend.

Op de tentoonstelling in Galerie 19 toont Hallveig een selectie uit een groeiende reeks werken op papier en schilderijen gebaseerd op de interpretatie van Valse Lento.