Maria Vita Goral (°1991, UA)

Maria Vita Goral over haar artistieke praktijk:

“Mijn creaties vloeien voort uit menselijk contact, observaties, stiltes, het luisteren en introspectie. Ze verwijzen naar de mens op directe en indirecte wijze, en roepen de toestand van de wereld van vandaag op, met zijn herhalingen, zijn verschrikkingen, maar ook zijn pracht.

Beeldhouwen en tekenen spelen een grote rol in mijn werk en mijn leven. Een vorm, een volume, de verhoudingen, de structuur, de materie, het gewicht, opbouw, de installatie, objecten die op een strikte of vrije manier worden getransformeerd in relatie tot architectuur, geometrie, ruimte of reflecties op de actualiteit. Ik laat de deur open voor poëzie, verbeelding en vooral voor metaforen door historische, geografische of politieke aspecten op te roepen.

Het voortdurende creatieve proces van beeldhouwen is een bijna vitale noodzaak geworden. Het is een soort persoonlijke ontwikkeling die leidt naar verschillende technieken, waardoor ik met andere vakmensen samenwerk voor bepaalde projecten. . Beeldhouwen en tekenen laten me nadenken over licht, het ritme en de verspreiding ervan, de relatie met kleuren, een visie die zowel globaal als gefragmenteerd is, waardoor de kijker het werk kan bevragen en ermee in relatie komen. Deze relaties tussen mens en ruimte, en hun observatie, zijn een dagelijkse taak geworden waarin de autonomie van de sculptuur verschillende vormen aanneemt: het verandert, reflecteert, legt op, spreekt tegen en harmoniseert.

Het begrip openbare ruimte verwijst naar verschillende realiteiten. Het begrip openbare ruimte verwijst naar verschillende realiteiten. Ik voel ook de drang om in de stedelijke ruimte te werken, die voor allen toegankelijk is, en op deze manier te zeggen “the sculpture is us”. Zonder de absolute controle over het werk te willen behouden, wil ik dat mijn werk getransformeerd wordt in emoties, reizen, gedachten, veranderingen, twijfels en echo’s.”

 

Instagram: https://www.instagram.com/mariavitagoral/