© Nicoline van Stapele Studio

  • Nicoline van Stapele (°1964, NL)

    van 27/10/2022 tot 03/12/2022

Meanwhile


Meanwhile in Belgium,
on the corner of abstraction
over the edge of music
to the point of poetry,
a sculptor who paints is
on the move.

Nicoline van Stapele over haar artistieke praktijk:

De kunstwerken ontstaan vanuit mijn behoefte om te communiceren, de laatste jaren is een wisselwerking ontstaan tussen woord en beeld. Heel recent neemt het beeld weer iets meer de overhand.
Het werk is zeer verscheiden, ik gebruik alle materialen die voorhanden zijn, nieuwe en recuperatie materialen. Gecombineerd met klassieke technieken, nieuwe technieken, en uitgevonden technieken. Alles wat van pas komt om het concept kracht bij te zetten. Mijn werk is conceptueel, uitgaande van taal, meestal de dagelijkse spreektaal. Er is daarbij een focus op sociale interactie en betekenis van materiaalgebruik.
Mijn werk ontwikkelt zich vanuit tekeningen en objecten-beelden naar schilderijen op hout of doek met acryl- en/of olieverf. In de loop der jaren verschoof de focus van het tekenen naar het schilderen. De stap naar een groter formaat linnen werd genomen (120 x 80cm), en van daaruit weer de stap naar een kleiner formaat linnen, gemaroufleerd op hout. En kleinere formaten op hout. Soms vormt een reeks van schilderijen met objecten en tekeningen samen een installatie. Het werk ontwikkelt zich meer en meer op deze manier. Vanuit taal naar beeld en weer terug. Evenwicht houdend tussen twee en drie dimensies. In geheel of gedeeltes.