• Maria Vita Goral (°1991, UA)

    van 27/10/2023 tot 02/12/2023

Unspoken Dialogue


Unspoken Dialogue

Maria Vita Goral brengt in haar solo expo haar meest recente multidisciplinaire onderzoek samen in een compositie van dialogen die aanzetten tot interpretatie, openheid en diversificatie in de communicatie van ideeën.

De tentoonstelling is gebaseerd op twee stedelijke kunstprojecten: “Butterfly net” en “Perles Universelles”, waarvan de voltooiing vier jaar in beslag nam in de periode 2022-2023.

Galerie19 heeft Maria Vita Goral uitgenodigd om haar werken te tonen die aan deze projecten zijn gewijd, de artistieke variaties evenals verklarende dossiers, tekeningen, gravures, beeldhouwwerken, borduurwerken, plannen en technische werken.

Het project “Butterfly net” – Sculpturen 2022-2023.

Het hoofdidee van deze sculpturen gaat over de ruimte van individuele of collectieve vrijheid, de notie van toe-eigening, grenzen en verantwoordelijkheid. Het net, strak en levendig, als beeld van vangst, wapen, verlangen en spel. Dit project is een poging om het ‘wat’ los te koppelen van het ‘waarom’ – de reden waarom bepaalde situaties ontstaan is belangrijker dan het al dan niet begrijpen van de situatie zelf. Op deze manier leidt het werk naar iets anders – de blik. De blik die verschuift van het object naar het leven (de vlinders) en zijn relatie tot de wereld. Als de sculpturen op ware grootte een metafoor zijn voor wapens, dan wordt de stadssculptuur een poging tot preventie.

Het project “Perles Universelles” – sculpturale installatie 2023, Luik

Deze sculpturale installatie van kunstenares Maria Vita Goral werd gemaakt in samenwerking met het studiebureau Pôle Design. Ze bestaat uit het plaatsen van vier gelakte stalen parels in de lege schelpen die gedragen worden door de Titanen, bronzen beelden op de pont de Fragnée in de stad Luik, gemaakt door de beeldhouwer Victor Rousseau voor de Wereldtentoonstelling van 1905. Deze parels zijn er in vier verschillende kleuren (roze, wit, champagne en zwart) en zijn op maat gemaakt voor de bestaande schelpen van de sculpturen. Ze zijn een metafoor voor de diverse culturen afkomstig uit de vier hoeken van de wereld.

Artikel van Sophie Delhasse, Les Perles Universelles, L’ART MEME, 3° 2023

Maria Vita Goral over haar artistieke praktijk:

“Mijn creaties vloeien voort uit menselijk contact, observaties, stiltes, het luisteren en introspectie. Ze verwijzen naar de mens op directe en indirecte wijze, en roepen de toestand van de wereld van vandaag op, met zijn herhalingen, zijn verschrikkingen, maar ook zijn pracht.

Beeldhouwen en tekenen spelen een grote rol in mijn werk en mijn leven. Een vorm, een volume, de verhoudingen, de structuur, de materie, het gewicht, opbouw, de installatie, objecten die op een strikte of vrije manier worden getransformeerd in relatie tot architectuur, geometrie, ruimte of reflecties op de actualiteit. Ik laat de deur open voor poëzie, verbeelding en vooral voor metaforen door historische, geografische of politieke aspecten op te roepen.

Het voortdurende creatieve proces van beeldhouwen is een bijna vitale noodzaak geworden. Het is een soort persoonlijke ontwikkeling die leidt naar verschillende technieken, waardoor ik met andere vakmensen samenwerk voor bepaalde projecten. . Beeldhouwen en tekenen laten me nadenken over licht, het ritme en de verspreiding ervan, de relatie met kleuren, een visie die zowel globaal als gefragmenteerd is, waardoor de kijker het werk kan bevragen en ermee in relatie komen. Deze relaties tussen mens en ruimte, en hun observatie, zijn een dagelijkse taak geworden waarin de autonomie van de sculptuur verschillende vormen aanneemt: het verandert, reflecteert, legt op, spreekt tegen en harmoniseert.

Het begrip openbare ruimte verwijst naar verschillende realiteiten. Het begrip openbare ruimte verwijst naar verschillende realiteiten. Ik voel ook de drang om in de stedelijke ruimte te werken, die voor allen toegankelijk is, en op deze manier te zeggen “the sculpture is us”. Zonder de absolute controle over het werk te willen behouden, wil ik dat mijn werk getransformeerd wordt in emoties, reizen, gedachten, veranderingen, twijfels en echo’s.”